Dětský den s IZS 2016

17.06.2016 18:46

 

Fotogalerie Dětský den 2016 :   sdhvlasatice.rajce.idnes.cz/28.5.2016_Den_deti_s_IZS_Vlasatice/

 


Pro letošní rok jsme si pro děti, ale i dospělé připravili na 28.května dětský den s námětem Integrovaný záchranný systém(IZS). Od rána bylo krásné slunečné počasí, které vydrželo až do večera. Malí i velcí návštěvníci si mohli prohlédnout historickou i současnou techniku hasičů, techniku policie(PČR) a záchranné služby(ZZS).

Vystavená technika byla:

SDH Vlasatice - koňespřežná stříkačka, přívěsná motorová stříkačka PS16, dopravní automobil DA12 Avia, cisterna CAS 16 Š 706 RTHP

SDH Židlochovice - cisterna CAS 20 Tatra

PČR Pohořelice - výjezdové vozidlo Hyunday

ZZS - sanitní vůz Mercedes Benz Sprinter

Policisté se z důvodu plnění služebních povinností o několik málo minut opozdili a z důvodu účasti u požárního zásahu se bohužel nemohla dostavit technika Hasičského záchranného sboru požární stanice Pohořelice. Veškerá technika byla volně přístupná, takže si všichni mohli prohlédnout vybavení jednotlivých složek IZS, doplněné o výklad od posádek vozů.

Kromě statické ukázky techniky byla pro děti připravena řada soutěží - jízda zručnosti na kole nebo koloběžce, chůze po laně, střelba ze vzduchovek, první pomoc, motání hasičské hadice, chůze na špalcích a stříkání vodou na terč, kdy museli děti uhasit umělý požár ve výukovém domečku zapůjčeném od HZS. Po splnění všech úkolů obdržely všechny děti dárkový balíček.
Naši mladí hasiči si pod vedením vedoucích připravili ukázku svých dovedností. Po vyhlášení poplachu "HOŘÍ" vyjela jednotka mladých hasičů s CAS 16 na požár rodinného domečku z papíru. Po příjezdu na místo, vydala velitelka rozkazy ke zdolání požáru. Požár byl uhašen pomocí dopravního vedení B s rozdělovačem a dvěma C proudy. Průběžně probíhala ukázka poskytnutí první pomoci zraněným osobám z domečku a ukázka lanových technik (vázání uzlů apod.). Za provedení první pomoci se děti dočkaly pochvaly od posádky ZZS. Cílem bylo ukázat, že vše co děti vykonávají v družstvech mladých hasičů, je vlastně kopií a přípravou na skutečnou hasičskou činnost v dospělosti.

Děkujeme sponzorům především BESIPU ČR, obci Vlasatice, Jihomoravskému kraji a všem, kteří tuto akci podpořili.

Miroslav Tesař, Karel Valenta